PARKİNSON HASTALIĞI

Beyindeki dopamin hücrelerinin hasara uğraması ve yok olmasıyla gelişen yavaş ilerleyici nörolojik bir hastalıktır. Beyin bölgeleri arasında mesajlar iletip vücut hareketlerini kontrol eden dopamin maddesini üreten beyin hücrelerinin kayba uğramasıyla Parkinson hastalığının belirtileri ortaya çıkar.

BELİRTİLERİ

Titreme

Hareket etmede veya yürümede zorluk

Yürürken kolların sallanmaması,

El yazısında küçülme

Kabızlık

Düşük seviyeli konuşma

Kamburlaşmak ya da öne eğilmek belirtileriyle ortaya çıkan Parkinson hastalığı genellikle ileri yaş hastalığı olarak bilinmektedir. Sinsi ve yavaş ilerleyen bir hastalık olduğu için uzun süre fark edilmeyebilir. Hastalığın başlama yaşı 40 ile 70 arasında değişse de genellikle 60 yaş sonrasında ortaya çıkığı görülmektedir. Hastalık erkeklerde kadınlara oranla daha fazla yaşanmaktadır. Parkinson hastalığının oluşmasına dopamin üreten hücrelerin hasar görmesinin neden olduğu bilinse de bu hücrelerin neden hasarlandığı bilinmemektedir.  Genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin birlikte bu hastalıkta rol oynadığı düşünülmektedir. Son yıllarda barsak flora bozukluğunun önemli neden olduğuna dair çalışmalar artmıştır.

Parkinson hastalığına tanı koymak için laboratuvar ya da röntgen tetkikleri gibi yöntemlerde sonuca ulaşmak mümkün değildir. Uzman bir nöroloğun hastadan ve hastanın yakınlarından aldığı bilgiler ve yapılan muayene sonucu tanı koyulabilmektedir. Beyindeki tümör, bazı ilaçlar ve bazı damar hastalıkları da Parkinson hastalığıyla benzer belirtileri verebilmektedir. Tanının koyulması sırasında bu ayrımın yapılması gerekmektedir.

Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar eksik olan dopamini sağlamak ya da dopamin parçalanmasını engellemeye yöneliktir. İlaç tedavisiyle kas sertliği, titreme, hareketlerdeki yavaşlığın düzelme ihtimali yüksektir. Parkinson hastalığının tedavisinde birinci hedef, hastanın toplum içinde kendini iyi hissetmesi ve günlük yaşam aktivitelerini yardıma ihtiyaç duymadan ve zorlanmadan gerçekleştirebiliyor olmasıdır. İlaç alımında yan etki görüldüğü durumlarda ilacı ya da doktoru değiştirmek yerine yan etkileri belirleyip ortadan kaldırmak gerekmektedir. Beslenme değişikliği, düzenli egzersiz, psikolojik destek tedaviye katkı sunar. İlaç tedavisinin yanı sıra cerrahi tedavi de mümkündür. Hastalık düzeltilemiyorsa ve kullanılan ilaçlar işe yaramıyorsa cerrahi tedavi yolu tercih edilebilmektedir.

RANDEVU

Randevu
0533 195 60 59
Muayenehane
Hürriyet mahallesi Necati Sezen Sk No 26 – 1/3 Süleymanpaşa Tekirdağ
Harita Konumu için tıklayınız.