Fonksiyonel Tıp modeli, hastaları ve hekimleri, hastalığın altında yatan nedenleri ele almak ve en uygun sağlığa, iyileşmeye kavuşmak için birlikte çalışmaya teşvik eden bireyselleştirilmiş, hasta merkezli, bilim temelli bir yaklaşımdır. Fonksiyonel Tıp, bireyler için rahatsızlığın temel nedenlerini ele alarak çözüme kavuşturuyor. Kronikleşmiş sağlık sorunlarına eğilen Fonksiyonel Tıbbın merkezinde ‘besinler ve beslenme’ yer alıyor.
Her kişinin genetik, biyokimyasal ve yaşam tarzı faktörlerinin ayrıntılı bir şekilde anlaşılmasını gerektirir ve bu bulguları kişiye özel tedavileri planlamak ve en iyi sonuçları almak için kullanır. Bu yaklaşımda, belirtilerden, şikâyetlerden ziyade, ana nedenini ele alarak, hastalığın karmaşıklığını tanımlamaya yönelmişlerdir. Bir durumun birçok farklı sebebi olabileceği gibi aynı şekilde bir nedenin birçok farklı hastalığa sebep olabileceğini ortaya koyar. Sonuç olarak, Fonksiyonel Tıp tedavileri, her bir bireydeki hastalığın spesifik belirtilerini hedeflerken, sistemlerin ve tüm bedenin sürekli sağlıklı olmasını da sağlar.
Özellikle kronikleşmiş sağlık sorunlarının altında yatan beslenme, yaşam şekli, duygusal, genetik yapı bir arada değerlendirilir ve tümü için kişi desteklenerek sağlığına kavuşur ve en önemlisi bu sağlığı sürdürmeyi öğrenir.
SAĞLIK PROBLEMLERİNİ ORTAYA KOYAR
Besinler ve beslenme, Fonksiyonel Tıbbın ana konusudur ve sağlıklı bir hayatın sürdürülmesinin merkezinde yer alır. Fonksiyonel Tıp, genel tıbbın hastalık merkezli yaklaşımından daha ileriye giderek, kişi merkezli bir yaklaşımla 21. yüzyılın sağlık ihtiyaçlarına cevap verecek bir yöntem ile çalışır. Fonksiyonel Tıp’ta esas olan kişinin bütünüdür ve hekim topladığı detaylı bilgiler ile, genetik, çevresel, yaşam tarzına bağlı faktörlerin, kişinin sağlığı üzerindeki etkilerini ve o kişi için kompleks-kronik hastalıkları nasıl tetikleyebildiğini değerlendirir. Bu analizin sonunda kişi için uzun vadeli olarak sağlığın korunabileceği bir plan/hayat tarzı programı oluşturulur.
BESLENME
Beslenme alışkanlıklarındaki yanlışların, yaşam boyu süren hemen hemen bütün sorunlarda karşımıza çıktığını biliyoruz. Biyolojimizi ve dolayısıyla psikolojimizi de beslenmemizi değiştirerek, istediğimiz iyilik haline dönüştürebilir ya da hiç istemediğimiz sorunlara yol açabiliriz. Bu konudaki çalışmalar ve sonuçlar, sadece sağlıklı yaşam için değil, çok önemli hastalıkların tedavisi için de şaşırtıcı ve umut verici.
FONKSİYONEL TIP KİŞİYİ BİR BÜTÜN OLARAK ELE ALIR
Fonksiyonel tıp, kişiye sistemsel ve bütüncül olarak yaklaşır. 6 ana sistemi inceleyerek kişilerin sorunlarına yaklaşır; Hormon, Bağışıklık, Enerji, Detoks, Gastrointestinal ve Kardiometabolik sistem. Bütüne bakarken, kişinin zihinsel, ruhsal yapısıyla beraber yaşam şeklini hem kök nedene inerken hem de tedavileri planlarken kullanır.