Geri dönüşümü olmayan sinsi ve yavaş ilerleyen bir hastalık olan Alzheimer, halk arasında bunama olarak bilinir. Alzheimer hastalığı, hafıza, düşünce ve davranış problemlerine neden olmaktadır. Yaşanan problemler zamanla ilerler ve günlük faaliyetleri etkileyecek kadar kötüleşebilir. Alzheimer hastalığı, bunamanın en yaygın formudur ve tüm bunama vakalarının %50-80’i Alzheimer hastalığına bağlıdır. Alzheimer, hastaların büyük bir çoğunluğu 65 yaş üzerinde olsa da, yaşlanmanın sonucunda olan bir rahatsızlık olarak tanımlanmaz. Bu hastalığa yakalanan kişilerin %5’i 40-50 yaş civarındadır.
Alzheimer hastalığının nedenleri kesin olarak bilinmemekle birlikte kalıtsal faktörler, beyinde protein birikimi, beyin hücrelerinin ölümü, sinirsel iletimin bozulması, ilerleyen yaş, geçmişte yaşanan depresyon, kalp krizi, tansiyon ve kolesterol yüksekliği gibi damar hastalıkları ile ciddi kafa travmaları sayılabilecek risk faktörleri arasındadır.
Yaşam kalitesini düşürüp, sağlık açısından ciddi boyutlara varabilecek Alzheimer hastalığından korunmak için günlük yaşamda beyin kaynaklı bazı uyarılara dikkat edilmesi gerekmektedir.
Günlük hayatı etkilemeye başlayan unutkanlık,
Plan yapma ve problem çözmede sorunlar yaşanması,
Daha önce bilinen ve yapılan işleri yapmada zorlanma,
Zaman ve yer ile ilgili karışıklıklar,
Görüntüleri anlamada ve birbiriyle ilişkilendirmede zorluklar yaşanması,
Konuşma ve yazmada kelime bulma zorlukları
Eşyaları yanlış yerleştirme,
Karar vermede güçlük yaşama,
Sosyal faaliyet ve yükümlülüklerden uzaklaşma,
Kişilik değişiklikleri hastalığın belirtileri arasında sayılmaktadır.
Alzheimer belirtileri bulunan hastanın kısa sürede bir nöroloji uzmanına başvurması gerekmektedir. Diğer bunama nedenleri araştırılarak tedavi planlanmalıdır.
Hastalığın bilinen kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Yapılan tedaviyle, hastalık tamamen ortadan kaldırılmasa bile hastalığın ilerlemesi yavaşlatılarak yaşanan problemler azaltılabilir. Hastanın yaşam kalitesini arttırmak ve ortaya çıkan psikolojik sorunlarla başa çıkabilmek adına çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Beslenmenin doğru düzeltilmesi ve bazı destek ürünlerinin kullanması tedaviye destek verebilir.
Alzheimer teşhisinin koyulmasının ardından hastanın ve yakınlarının uyması gereken kurallar bulunmaktadır. Teşhisin kabullenilmesi ve tüm aktivitelerinde hastanın desteklenmesi, cesaretlendirilmesi gerekmektedir. Günlük yaşam aktivitelerinden; banyo, tuvalet, idrar-dışkı kontrolü, yemek yeme, giyinme, alışveriş, para işleri, ev işleri, yemek hazırlama, ilaçlarının düzenli kullanımı özellikle takip edilmelidir. Yapılacak işler için bir kağıda notlar alınmalıdır. Aynı şey, eşyaların yerini bulmak için de yapılmalıdır. Alzheimer hastalarının araba sürmesi tehlikelidir. Bu yüzden bir kişinin, hastaya şoför olarak eşlik etmesi gerekir. Hasta hobilerini kısıtlamamalıdır. Önceden yaptıklarını, yapmaya devam etmelidir. Hasta bunları ne kadar bağımsız yapabilirse yaşam kalitesini o kadar fazla koruyabilecektir.