Sinir sisteminin, kafatası boşluğu ve omurilik içindeki kısmına merkezi sinir sistemi, bu bölgeden tüm vücuda dallanarak yayılan kısımlarına ise periferik yani çevresel sinir sistemi adı verilir. Periferik sinir hastalıkları, beyinden çıkan sinir liflerinin vücudun her hangi bir yerinde tutulması olarak tanımlanır. Periferik sinir fonksiyonlarının herhangi bir sebeple devre dışı kalarak, bu sinir veya sinir grubunun elektrik verdiği kasların fonksiyon görmeme durumuyla ortaya çakır. Periferik sinir hastalıkları tek sinir tutulmasından kaynaklanabileceği gibi birden fazla sinirin tutulmasından da meydana gelebilmektedir. Tutulan sinir alanında ağrı ve kuvvetsizlik kendini belli eder.
Periferik sinir hastalıkları; genetik nedenler, travma, sinir üzerinde devamlı baskı, zehirlenme, şeker hastalığı, vitamin eksikliği, dengesiz beslenme gibi sebeplerden oluşabilmektedir.
Tüm sinirlerin etkilenmesi, oldukça geniş bir hastalık grubunu kapsar ve polinöropati diye isimlendirilir. Bunların yavaş yavaş gelişenleri olduğu gibi, 1-2 gün süresinde gelişip hayatı tehdit eden formları da vardır.
Sinirin tutulduğu bölgeye göre, Brakiyal pleksus yaralanması, Torasik çıkış sendromu, Ulnar sinir tuzaklanması, Peroneal sinir tuzaklanması, Meraljiya parestetika ve Karpal tünel sendromu gibi çeşitleri vardır. Hastalığın şekline göre ilaç, lokal enjeksiyon, fizik tedavi ya da cerrahi tedavi yöntemleri bulunmaktadır.